Az Üveg

Az üveg története

 

Az üveg története jóval idősebb, mint az emberiség története. Mégis a természet eme csodálatos ajándékát az ember kezdte használni, ő tette közhasználati eszközzé. Az üvegkészítés a társadalomba élő ember vívmánya. Nem tudjuk pontosan, melyik ókori kelet civilizációja: Mezopotámia, KisÁzsia vagy Egyiptom lakói találták fel az üveget. Annyi bizonyos, hogy ie. 3000-2500 körül a Nílus partvidékén több üvegkészítő technika is ismert volt. Ezzel a technikával: tartókat, tálakat, szépítkezéshez tégelyeket, emberi és állati figurákat, valamint ékszereket készítettek. Ezen üvegművészet a görög és római közvetítéssel került közép Európába, majd „világkereskedelem” útvonalain a föld összes országába. Ebből az időből találtak jelentős görög, dél tiroli, kínai leleteket is.

A BIBLIA AZ ÜVEGET AZ ARANYHOZ HASONLÍTOTTA.

Mivel az üvegkészítés nagy becsben tartott mesterségnek számított, és csak kevesen ismerték a technológiát, bátran kijelenthetjük, hogy az üveg és annak készítése a kultúra egyik fokmérője. A magyar üvegipar értékes hagyományokkal és kiváló szakember gárdával rendelkezik. Magyarországon az üveggyártás az államalapítás, XI. sz. utáni időkre vezethető vissza. A magyar üvegművesség elsősorban német hagyományokra épült a XII. században a földesúri hutákban – az üvegolvasztó műhely megnevezése – már díszesebb használati, háztartási üvegműveket állítottak elő. Kristály és díszmű üveggyártásnál a kristályüvegek nagyobbrészt egyedi jellegű, kissorozatú, lényegében kézi megmunkálású termékek, minimum 24% /Pbo/ ólomoxidot tartalmazó ólomkristályok és 10% feletti káliumoxidot tartalmazó kristályüvegek.


II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1708-ban Parád környéken állítatta fel az első üveghutát, a mai üveggyár elődjét. 1846-ban az iparmű-kiállításon a gyár díjat nyert. A másik üveggyár Ajkán létesült, a cég elődjét 1878-ban a pápai kereskedőcsaládból származó Neumann Bernát alapította. Ma már az Ajka Kristály a termelés minősége által a világban is elismert luxus ólomkristály termékek és díszmű üvegek gyártója.

 

Saját történetem

 

A híres gyár tövében ajkához csatolt Bakonygyepesen kezdtem el üvegcsiszolói kisvállalkozásomat. Mára már a nagy manufaktúrák mellett jelentősen kialakultak, olyan mikró vállalkozások, melyek a hazai és nagyobb részt cseh, szlovák, olasz gyárak üvegtermékeit dolgozzák fel. Csiszolják, díszítik saját és egyedi tervezésű mintáikkal. Ezek a kis műhelyek jelentősen betörtek a hazai és a külföldi piacokra, rugalmasságuk által, mert 1-2 darabos megrendeléseket is időben készítenek el a vevők igénye szerint.

 

A DIAMANT CRYSTAL GLASS HUNGARY is egy ilyen egyszemélyes mikró vállalkozás, amit én Antal Ferencné, Judit alapítottam. Az üveg szeretete 1972-ben alakult ki, miután a Herendi Porcelángyár festészetét felváltottam az üveg csillogásával és magánszemélyként szakvizsgát tettem az üvegcsiszolásból. Szeretem ezt a szakmát, annak ellenére, hogy NEHÉZ Fizikai munka, JÓ látást, NAGY koncentrációt igényel. Mindezeket ellensúlyozza az, hogy a saját kézzel készített, a fantáziám által kialakított és az általam kiválasztott formákra csiszolom a díszítő motívumokat, mellyel az emberek igényét finomabb ízlését alakíthatom. Termékeim valóban kis darabszámban készülnek vázák különböző méretekben, Tálak kisebb-nagyobb: torta, gyümölcsös, süteményes, kompótos garnitúra, de szólóban: kancsók, kiöntők, palackok: Vizes, Likőr, Boros, Whisky, szervízárú: talpas kelyhek és poharak további asztali kiegészítők: hamutartók, gyertyatartók, bonbonierek... Vannak olyan vevőim, akiknek személyre szabottan, csak az Ő részükre különleges mintával csiszolt termékek, készülnek. Ezek a kristály termékek, a kisszéria által, óriási értéket képviselnek. Persze ezek mellett az értékesítő boltok részére is kis szériás árút egyedi mintával készítek, pl: HAAS és CZJZEK Üveg és Porcelán szaküzlet, VIP MULTI HUNGARY – Magyar Kézművesek termékeit forgalmazó exkluzív üzlet.

Mintáim nem csak hagyományosak. A klasszikus motívumok mellett a trendibb modern, fiatalosabb, letisztultabb, újhullámos dekorációval is nagyon igényesen készülnek.

 

Az üveg Ősi Kultúra, érték. A szervízárú: kelyhek /száras,talpas/ a poharak szépítik  a terített asztalt a dísztárgyakkal eleganciát varázsolunk otthonunkba, melyek életünk hozzátartozói. Ma már nem csak az egyedi Japán exportomra vagyok büszke, mely egyetlen fogadásra készült, 1500 fő részére, hanem arra is, hogy termékeim a világ minden tájára eljutottak, a Magyarországot, megismerni vágyó és itt élő embereknek köszönhetően.

Jelenleg a férjem Antal Ferenc viszi tovább a vállalkozást, szintén nagy energiával, odafigyeléssel.

 

Üvegcsiszolás

 

Minta tervezése:

A raktárról a gyártásra előkészített terméket, kicsomagolás után, tervezésre előkészítem. A kiválasztott üvegre a formájához illő mintát tervezek. A dísztárgyaknál lehetőleg mindig más és más dekoráció kerül a tárgyra.

Miután kiválasztottam a hozzá alkalmas szerszámot, kezdődhet a minta felrajzolása kézzel. Ilyenkor tudom meg azt, hogy a minta hányszor ismétlődik a formán és hol alakulnak ki a metsző pontok.  Ezeket jelölő tollal annyiszor húzom le függőlegesen és rajzolom be vízszintesen, ahány metszéspont keletkezett, azaz behálózom. Így az ismétlődő minta során, mindegyik rész egyforma nagyságú lesz.

 

Minta, dekor csiszolása, mattolása:

A csiszoláshoz minimum 10800-as fordulatszámú, speciális, nagy teherbírású tengelyre van szükség. Egy minta elkészítéséhez különböző méretű, szélességű, profilú ipari gyémántkorogókat kell felszerelnem a tengelyre. A gyémánttengelyre felszerelt a minta elkészítéséhez alkalmas, megfelelő nagyságú, ék alakú vagy rádiuszos gyémánt korongra ráengedem a hűtéshez elengedhetetlen mennyiségű vizet. Majd az üveg vastagságának megfelelő mélyvágásokkal alakítom ki a megtervezett mintát. Minél több az átmetszett csiszolat, annál szebben fog csillogni az üveg savazás (fényezés) után. A csillogás fokozását a kifényezett árúnál, úgynevezett fényezés utáni mattolással emeljük ki és fejezzük be a csiszolást.

Gondos, figyelmes átnézés, átmosás a csiszolatok átkefélése, cseppmentes szárítása után, az árút lecímkézem, bedobozolom és raktárra helyezem eladásig, elszállításig.

 

Savazás:

A mintáról a jelölő hálót gondosan eltávolítom, lemosom a felrakodott üvegport, hogy a sav ne marja rá az üvegre és tisztán szállítom a savazást végző vállalkozóhoz. A fényezéshez savfürdőbe mártják az árút, amit szigorúan ellenőrzött speciális berendezésben végeznek el. Ez egy nagyon veszélyes eljárás, mert a fluor és kénsav megfelelő arányú elegyéből összeállított savfürdőben készítik el.

Ebben a teli medencében a savnak ellenálló osztott dobokban elhelyezett árút folyamatosan forgatják, hogy a forró sav el ne marja, szét ne roncsolja, el ne tüntesse az üveget.

Miután a csiszolatok elérték a megfelelő fényességet, meleg vizes medencékben többször átforgatják,

hogy hűtsék és leöblítsék az üveget és ne maradjon sav a felületén.

Miután a termék fényes a mattolás előtt szintén leöblítjük az árút.